tiistai 28. tammikuuta 2014

Lapsiperheen vinkit Lontooseen (ja travel blog awards)

Käydään Lontoossa miehen siskon luona yleensä useita kertoja vuodessa. Itsellä on joskus ollut vaikeuksia löytää vinkkejä siitä, mitä lasten kanssa Lontoossa kannattaa tehdä, joten ajattelin koota omaa listaa meidän suosikki touhuista Lontoossa. Lontoo voi olla matkakohteena joko tosi halpa tai tosi kallis. Riippuu ihan siitä mitä aikoo tehdä. Jos haluaa yöpyä hotellissa ydinkeskustassa ja koluta vahakabinetit, eläintarhat ja merimaailmat niin rahaa palaa varmasti. Jos taas suunnittelee etukäteen ja tietää miten pitää hauskaa halvalla, voi reissusta tulla melko halpa.
 

Säästövinkkejä yöpymiseen en osaa sanoa. Yövytään Lontoossa aina miehen siskon luona, mutta yleensä Englannin sisällä matkustaessa käytetään joko halpoja bed and breakfast majoituksia tai hotelliketjuista Travellodge niminen pulju on melko halpa. Lontoossa on kivaa kävellä ja välimatkat eivät ole kohtuuttomia, mutta lasten kanssa voi olla helpompaa matkustaa julkisilla. Metrolla matkustaessa saa helposti maksaa itsensä kipeäksi ellei hommaa Oyster card nimistä matkakorttia. Taitaa maksaa vitosen verran, mutta sen rahan säästää yksi henkilö jo parilla metromatkalla, sen verran kallista on matkailu ilman korttia. Joka paikassa puhutaan, kuinka lasten kanssa metrolla matkustaminen on hankalaa. Itse en ole tuota kokenut ollenkaan. Monissa paikoissa ei ole hissejä, mutta rullaportaissa menee rattaat aika helposti ja jos vaan välttää ruuhka-aikoja mahtuvat rattaat loistavasti metroon.
 

Ruokapaikkoja Lontoossa on aivan hurjasti, joten ei pitäisi olla vaikeaa löytää hyvää ruokapaikkaa. Itse pysyisin kaukana ketjuista. Lontoossa käydessä on niin ainutlaatuinen mahdollisuus kokeilla vaikka mitä etnisiä erikoisuuksia, että kannattaa suunnata pienten etnisten ravintoloiden pariin mieluummin, kun tyytyä Pizza Expressiin tai Burger kingiin. Oma suosikki on ollut Sohon alueella sijaitseva pieni libanonilainen Yalla Yalla! Hinnat olivat ainakin viime käynnillä halvat ja ruoat todellisia makuelämyksiä. Muutamaan kertaan ollaan helppouden takia päädytty alla olevan kuvan National portrait galleryn naapurissa sijaitsevaan Crypt ravintolaan. Ravintola sijaitsee maan alla ja tarjolla on kohtuuhintainen menu, josta löytyy perus englantilaista ruokaa, kuten fish and chips annokset (vaikka ainoat oikeat fish&chipsit nautitaan tietysti meren rannalla sanomalehtikäärön sisältä). Paikka on enemmän kahvilaa kuin ravintolaa muistuttava ja rennossa ja suuressa tilassa voivat lapsetkin rauhassa sählätä.

Jos porukkaan mahtuu herkkusuita, kannattaa etsiä kohtuuhintainen afternoon tea. Lontoossa nämä tuntuvat olevan kalliita (varmasti etukäteisvalmisteluja tekevä löytää halvempiakin), mutta meillä pohjoisessa 15 punnan hintaan tuodaan kahdelle ihmiselle teen lisäksi tarjotin, josta riittää yleensä n. kuusi erilaista pientä suolaista kolmioleipää ja viitisen erilaista kakkua. Sokeriähky on taattu! Ja taivallinen kakkukauppaPatisserie Valerie löytyy ainakin Covent Gardenista. Jos sinne suuntaa shoppailemaan kannattaa hakea herkkuannos tuolta! Ei ollut hinnalla pilattu ja kakut hivelivät makunystyröitä!


Lontoossa mahtavaa on spontaanius. Harmaasta sadesäästä huolimatta ehdittiin nähdä mahtava Gangnam style hip hop style tanssiesitys (onkohan toi biisi yhtä hitti Suomessa kun täällä?) ja ties mitä muuta pientä katutaidetta.Lapsiperheen ei tarvitse Lontoossa maksaa itseään kipeäksi. Me käydään Lontoossa sen verran säännöllisesti, ettei aiemmin ainakaan ole ollut paineita tehdä jotain super erityistä. Ehkä meidän listasta voisi kuitenkin löytyä jotain, vaikka lapset haluavatkin suuria elämyksiä.

1. Museot ovat takuuvarma valinta. Museot ovat yleensä ilmaisia erityisnäyttelyitä lukuunottamatta. Meidän suosikit ovat lapsille Science museum ja National history museum ja taiteesta pitäville aikuisille National gallery ja Tate modern.

 

2. Puistoissa on valinnan varaa ja ne ovatkin varmaan yksi Lontoon parhaita puolia. Kivoja paikkoja lapsille ovat mm. Coram's fields. Kannattaa googlettaa ja merkata karttaan etukäteen. Tätä paikkaa ei löydä jos ei siitä tiedä. Ihana leikkipuisto lapsille, jossa on eläimiä, kiipeilyrata, erilaisia leikkivempeleitä ja hiekkalaatikoita ja kiva pikku kahvila. Kensington gardenissa on myös mahtava prinsessa Dianan leikkipuisto, jossa on mm. iso merirosvolaiva lasten leikkeihin. Regent's park on samoin loistava leikkipaikka lapsille. Ja kaikki nämä ovat siis ilmaisia leikkipaikkoja.

3. Moni hehkuttaa valtavaa Hamleys lelukauppaa,  mutta itse välttäisin tuota paikkaa. Kallis ja yliarvostettu paikka, jossa lapset eivät saa kokeilla kovin monia leluja ja lelukaupalta toivottava taianomaisuus jotenkin puuttui. Omissa suunnitelmissa on kokeilla seuraavalla reissulla ennemmin kehuttu Childhood museum. Siellä saa leluilla kuulemma sentään leikkiä!4. Kiva eväitten syönti paikka löytyy Southbank centre nimisestä konserttipaikasta. Jos ilmat ovat huonot ja haluaa syödä omia eväitä ja antaa lasten juoksennella, tuolla löytyy eväiden syöntipöytiä kenen tahansa käytettäväksi ja tilaa on vaikka millä mitalla lasten riehumiseen.
 

Jos haluaa nähdä paikallista elämää voi suunnata vaikkapa lapsiystävälliseen pohjois Lontooseen (varmaan löytyy kivoja paikkoja kyllä lähempääkin keskustaa). Muswell Hill ja Crouch End ovat paikkoja, jotka ovat lapsiystävällisiä. Puistoja ja varsinkin leikkipuistoja on paljon. Pubeissa saavat päiväsaikaan lapsetkin juoksennella. Charity shopit (mm. British heart foundation, Age concern..) ovat mahtavia ja halpoja paikkoja löytöjen tekemiseen. Ihmiset lahjoittavat vanhoja vaatteitaan hyväntekeväisyys myyntiin ja noilla alueilla asuu sen verran varakasta porukkaa, että voi löytää ties miten hienoja vaatteita, kivoja kirjoja, leluja ja vaikka mitä. Noilla alueilla on myös paljon kivoja kahviloita ja ravintoloita ja kesällä voi pulikoida maauimalassa.

Nämä ovat siis meidän Lontoon kohteita ja voivat ehkä Lontoon matkaajasta tuntua arkisilta. Ehkäpä joku voi kuitenkin tästä listasta löytää jonkun pikku vinkin reissulleen!
Vielä loppuun täytyy mainita, että joku kiva lukija oli käynyt äänestämässä blogia Supersaver Travel Blog Awards kilpailuun. Kiitos sinulle, kuka olitkaan. Kylläpä tuli hyvä mieli moisesta kannustuksesta! Käykääpä muutkin äänestämässä blogeja tässä osoitteessa: paras ulkomailla asumista käsittelevä blogi- kilpailu. Kommentit ovat mulle tämän blogin kirjoittelussa ihan parasta, mutta aikamoisen kiva ylläri oli osallistuminen tuohon kisaan. Ei taida olla saumoja ihan voittoon asti, mutta kiva jo päästä listatuksi tuonne mukaan. Motivaatio blogin kirjoitteluun on muutenkin kyllä ollut kasvussa. Lupaan yrittää kirjoitella säännöllisesti, kunhan aina lasten kanssa touhuilulta ehdin. Pieni mies on lähtenyt nyt kovalla vauhdilla konttaamaan ja nyt ei lapsia voi jättää yksin enää sekunniksikaan!

4 kommenttia:

 1. Mulle ainakin Hamleys oli lapsena todellinen kokemus, vaikkei ihan kaikkeen päässytkään koskemaan - Suomessa en todellakaan ollut koskaan nähnyt mitään vastaavaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se toki kyllä valtavan kokoinen. Olin jotenkin vaan odottanut sellasta disney elokuva tyyppistä taianomaista lelukauppaa.

   Poista
 2. Todella mielenkiintoinen postaus. Mulla ei ole lapsia joten saa hieman eri näkövinkkeliä Lontooseen : ) Kiva blogi sinulla muutenkin, mukava lukea muiden ulkosuomalaisten arjesta Englannissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit! Täytyypä käydä vastavierailulla kurkkaamassa blogiisi.

   Poista